30 Kasım, 2015

Hukukun Dalları

KAMU HUKUKU
Devlet ile birey veya devlet ile diğer devletler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralının tümü.

1.Anayasa Hukuku: Kişinin hak ve hürriyetleri ile bunların güvence altına alınmasını; devletin şekil ve teşkilatlanmasını; devletin yasama yürütme ve yargı organlarının işleyişini düzenleyen hukuk kurallarının tümü.

2.İdare Hukuku: Devletin örgütlenmesinin, işleyişinin personelini, denetlemesini ve bireyin idare ile olan ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının tümü.

3.Ceza Hukuku: Devlet tarafından tanımlanmış, suç teşkil eden eylem ve davranışları, bu davranışlarda bulunanlara uygulanacak cezaları düzenleyen hukuk kuralları.
Ceza Hukuku İlkeleri
-Kanunilik İlkesi: Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.
-Cezaların Şahsiliği İlkesi: Kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz. Ceza sorumluluğu şahsidir.
-Ümanizm İlkesi: Kişinin cezalandırılmasının amacı topluma yeniden kazandırılması.
-Kanunların Bağlayıcılığı Ilkesi: Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz.
-Orantılılık Ilkesi: Suç işleyen kişiye işlediği suçun ağırlığı ile orantılı olarak yaptırım uygulanmasıdır.

4.Vergi Hukuku: Devlet ile bireyler arasındaki vergi ilişkilerini ve bu ilişkilerden doğan hak ve ödevleri düzenleyen hukuk dalı.
Vergi Hukukunun 3 Temel İlkesi
-Vergide Genellik İlkesi
-Vergide Adalet İlkesi
-Verginin Kanuniliği İlkesi

5.Yargılama (Usul) Hukuku: Yargı kararlarının hangi esaslara dayanması gerektiğini hangi davanın nerede ve nasıl açılabileceğini bağımsız mahkemelerin görevlerini icra ederken uymaları gereken esasların ve uymaları gereken usullerin neler olduğunu belirten hukuk kurallarının tümü.

6.İcra ve İflas Hukuku: Bir hukuki ilişki, işlem veya fiilden doğan borçlarını yerine getirmeyen borçluların tabi tutulacakları muameleleri düzenleyen hukuk kuralları.

7.Devletler Genel Hukuku: Devletlerin diğer devletlerle ya da uluslararası kuruluşlarla veya uluslararası kuruluşların diğer uluslarası kuruluşlarla olan ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının tümü.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder